https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=6584Páginas

29/7/10

Gigantische hagelsteen in Amerika

The Telegraaf

do 29 jul 2010, 16:42

Vivian -  In de Amerikaanse staat South Dakota zou de grootste hagelsteen ooit naar beneden zijn gekomen. De steen had een diameter van bijna 20 centimeter en is mogelijk de grootste ooit. 


De hagelsteen van 8 inch (20 centimeter) Foto: NOAA/WeerDirect

Vrijdagavond kwam het geval neer in de buurt van het gehucht Vivian tijdens een zware storm. Later deze week zullen de leden van het Extreme Weather Centre bijeen komen om te bepalen of de steen echt de nieuwe wereldrecordhouder is, maar de Amerikaanse weerkundige dienst is hier al van overtuigd.
Leslie Scott vond de hagelsteen met een omtrek van 45 centimeter in zijn tuin. Waarschijnlijk was hij nog groter, maar was er op dat moment al een centimeter of zeven weggesmolten. Hij bewaart hem nu in een plastic zak in de vriezer. Medewerkers van de weerkundige dienst hebben hem op het hart gedrukt de deur niet meer te openen om zijn vondst te laten zien.
"Als ik had geweten dat dit een record zou kunnen zijn, had ik wel verder gezocht. Er lagen namelijk nog grotere stenen," zegt Scott.
Zijn hagelsteen verslaat het exemplaar dat in 2003 in Nebraska neerkwam. Die had een diameter van 'slechts' 18 centimeter.
In deze regio vallen wel vaker forse hagelstenen uit de lucht, maar die zijn meestal niet groter dan een golfbal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario